Skip to main content

Selamat Hari Raya! - Lubna

Antara tugas yang menandakan esok tibanya hari raya aidilfitri dalam keluarga kami adalah gerak gempur membasuh dapur.

Bilangan pembasuh yang dikira ideal ialah 3 orang. Seorang tolak air, seorang sambut dan tolak keluar pintu, dan seorang lagi bersiap sedia untuk masa-masa kecederaan.

Alatan2 wajib:

1) penyapu2 lidi yang lidinya panjang, maka dapat menyambut dan menolak air dengan lebih banyak

2) baldi

3) sabun pembasuh lantai

4) salur getah panjang.

Fokus utama ketika pembersihan berjalan ialah ruang2 di bawah peti ais dan kabinet. Biasanya kami menyembur air secara deras menggunakan salur getah agar tertanggal segala debu atau kotoran degil yang melekat dalam tempoh setahun. Wahh puasnya hati!!! Maklumlah kerja menyapu dapur pada hari-hari biasa tak berupaya membersihkan ruang-ruang sulit secara total.
Sebab kombinasi jubin dan air siraman yang sejuk untuk dipijak, kami dinasihatkan mak supaya memakai selipar yang sesuai ketika bekerja. Kan tak elok sejuk2 ni. Oh ye, jangan lupa menanggalkan mana2 plug elektrik di dapur dan pastikan segala jenis wayar terlindung dari percikan air. Untuk mempercepatkan pengeringan lantai dapur yang siap dicuci, kipas boleh dibuka dan lantai juga perlu dimop. Umumkan pada ahli keluarga yang tidak terlibat sama (terutamanya kanak-kanak) agar berhati2 ketika melangkah masuk dapur, jangan sampai tergelincir. Tiada siapa yang mahu beraya di hospital.

Ok terus ke pagi 1 Syawal kami. Segala rutin harian seperti dalam artikel Cekap! Cepat! Tepat! perlu dilaksanakan lebih awal lagi. Tambahan tugas: tukar cadar bilik masing-masing, baru la tambah berseri. Solat raya lebih kurang pukul 8, dan tetamu pula tak boleh dijangka kehadirannya, maka semuanya harus pantas. Mak pesan lagi, kalau nak pergi beraya pulak, bangun awal pagi, siapkan segala rutin, kemudian bersiap untuk keluar. Kalau lambat, nanti ramai pengunjung tiba. Ehem.. Dilawat atau melawat??

Comments

Popular posts from this blog

Kenapa Saya Sukakan Mesin Basuh Separa Automatik dan cara Penjagaannya- Awa

Ramai di antara kita yang masih lagi menggunakan mesin basuh separa automatik (MBSA) walaupun terdapat pelbagai pilihan mesin automatik di pasaran. Jika difikirkan sekali imbas, ternyata mesin automatik (MBA) lebih menjimatkan masa dan tenaga. Walaubagaimanapun, terdapat juga penggemar setia mesin separa automatik kerana alasan mereka yang tersendiri. Sebagai contoh, bagi saya yang masih belum mempunyai anak, secara tidak langsung MBSA boleh dijadikan sebagai medium untuk bersenam. Jika MBA kita hanya duduk dan tunggu hingga selesai, MBSA pula memerlukan kita bangun dan duduk kerana MBSA hanya membasuh tetapi tidak membilas dan mengeringkan. Kadang-kadang ada pakaian-pakaian kita yang tidak kotor. Sekadar untuk menghilangkan bau. Maka timer yang singkat sahaja diperlukan. Kadang-kadang kita perlu mengasingkan pakaian-pakaian yang sensitif, yang berwarna cerah dan yang berwarna gelap. Ini adalah perkara-perkara yang sukar dilakukan dengan MBA. Terutamanya jika kuantiti pakaian anda adal

Cuci longkang

Beberapa hari yang lepas, saya terpandangkan longkang di rumah saya. Rasanya sudah tiba masa untuk Ops..longkang! Kalau anda memiliki banglo, longkang akan mengelilingi rumah, maka lebih panjanglah longkang yang anda perlu selusuri. Jika anda menginap di rumah teres atau semi-D, kepanjangan longkang berkurangan tetapi masih perlu dibersihkan. Jika anda menginap di pangsapuri atau apartment pula, anda boleh menarik nafas lega kerana longkang tidak menjadi isu sama sekali. Tapi, gotong royong membersihkan longkang kawasan perlu juga dilaksanakan sekali-sekala. Masyarakat kini sudah semakin bijak. Jadi longkang yang kebanyakannya terdedah sudah boleh dibina di bawah tanah dan ditutup dengan kongkrit simen. Cuma beberapa lubang pada jarak tertentu disediakan sekiranya longkang mempunyai masalah teknikal. Pengalaman saya semasa muda remaja, sekali-sekala ibu saya akan meminta bantuan saya mencuci longkang sekeliling kuarters kediaman kami. Ibu akan membuka paip sinki dapur supaya air mencur

MILO, KOPI DAN SUSU: MACAM MANA NAK SIMPAN?

Siapa sini suka minum milo? Tak pun air koko. Mesti ramai kan? :D Rata-rata dari kita semua ni, di rumah pasti ada stok serbuk minuman sama ada milo, kopi, susu, horlicks dan sebagainya. So straight to the point , saya nak kongsikan sikit tips nak simpan serbuk2 minuman ni supaya dapur anda tampak lebih kemas dan bersih. Well , zaman sekarang dah maju kan. Kat kedai ada jual ‘ magic sealer’ utk anda seal makanan dengan mudah. Contohnya mcm gambar ni : Tips kali ni adalah untuk mereka yang memilih utk menyimpan serbuk minuman di dalam bekas atau bahasa mudahnnya, tupperware . Hehe Ada sesetengah dari kita yang masukkan serbuk minuman sekali dengan packaging dia terus ke dalam bekas. Boleh jika anda nak simpan macam itu. Tapi, sebenarnya ia menjadikan cara simpanan anda nampak kurang kemas. Selain tu, mesti susah nak buat air. Betul tak? Sebab anda akan terkorek-korek serbuk minuman anda, dan saat anda nak keluarkan sudu dari packaging tu, mesti akan ada serbuk